Xarxes Socials

Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn. A hores d’ara, gairebé no hi ha persones que no utilitzin almenys alguna d’aquestes xarxes socials. Bé des de les seves versions web, o també a partir de les seves aplicacions, cadascuna d’elles compta amb milions de perfils d’usuaris de tot el món, tot i que molts segueixen sense conèixer què les caracteritza, en què es diferencien o, el que és pitjor, com aprofitar-les per a benefici de la seva emprenedoria o empresa.

En pos d’esvair aquests dubtes, abans que res hem d’assenyalar que prop de la meitat de la població mundial es connecta freqüentment a les xarxes socials, sent assolides totes aquestes persones per les eines de màrqueting digital de les quals se serveixen els professionals.

Però, què són les xarxes socials? Quan ens referim a les xarxes socials més populars, ràpidament podem veure que totes coincideixen en algunes característiques específiques, com per exemple el permetre la vinculació entre éssers humans de diverses parts del planeta, sense importar si coincideixen en els seus interessos amorosos, amistosos, comercials, familiars, etc.

Les xarxes socials més usades generen els entorns virtuals que permeten la interacció entre els seus clients, a partir d’una sèrie de normatives a les quals ens hem d’atenir, així com també d’opcions a disposició en el moment de posar-nos en contacte individualment o grupalment amb algú.

En els seus inicis, la gestió de xarxes socials era per altres limitada, ja que únicament habilitava la comunicació unidireccional, sense respostes. Amb el pas del temps, aquelles propostes antiquades van donar lloc a altres, en les quals podem compartir missatges escrits, fotografies, vídeos, etc.

Diferències entre mitjans i xarxes socials

Un bon percentatge del públic tendeix a confondre què són els mitjans i les xarxes socials. En el cas de les segones, el seu objectiu principal és la interacció entre persones, el poder establir vincles en entorns digitals únics. Les primeres, en canvi, pretenen essencialment la transmissió de continguts i informació, sense fer tant esment als nexes personals. Per exemple, YouTube, o els blogs.

Per tant, les xarxes socials més utilitzades són només una categoria dins dels mitjans socials.

I quan es produeix aquesta diferenciació? Molt bé, l’aparició de xarxes socials té les seves primeres experiències amb Friendster, una plataforma efímera que intentava connectar persones d’acord amb els seus cercles d’amics. Va ser tal el nombre imprevist de registres que va acabar col·lapsant.

En els següents anys, a començaments dels 2000, va ser el torn d’altres que sí que es van mantenir o mantenen actives, com LinkedIn, MySpace, i sobretot Facebook, que es va convertir en una de les xarxes socials més usades a Espanya i a la resta del planeta.

Va ser tal el seu èxit que, de fet, va aconseguir després adquirir diverses altres xarxes socials per a empreses i per als usuaris particulars, com en el cas d’Instagram.

Tipus de xarxes socials

A l’hora d’abordar el màrqueting en xarxes socials, és possible classificar aquests serveis en dos grans grups, el de xarxes socials horitzontals, i el de les verticals.

Les principals xarxes socials horitzontals són Facebook i Twitter, i es distingeixen de les altres perquè no segueixen una temàtica concreta, sinó que únicament tenen com a interès que els usuaris puguin connectar-se entre ells, intercanviant opinions o valoracions sobre els seus temes preferits.

En el cas de les segones, l’ ús de les xarxes socials verticals s’ orienta als entorns professionals, acadèmics o especialitzats. Algunes mostres d’elles són YouTube o LinkedIn, però també podríem esmentar apps com Tinder, que serveixen per trobar parella.

Conèixer aquestes diferències pot resultar clau quan s’ ha de plantejar una estratègia d’ acostament al públic en administrar comptes empresarials.

Avantatges de les xarxes socials

Els avantatges i desavantatges de les xarxes socials o, més ben dit, de cada xarxa social, no només han de formar part de l’ anàlisi de qualsevol emprenedoria o empresa en llançar-se a la conquesta de potencials clients, sinó també repassar-se cada vegada que es produeix un canvi en elles.

Fer publicitat en xarxes socials és obligatori per a qualsevol companyia que brindi un servei o producte i vulgui no només tenir un bon ritme de vendes, sinó també obtenir un reconeixement. Posicionar una marca prescindent de les xarxes socials més utilitzades resultarà impossible.

Perquè quedi clar per què tenir xarxes socials a les empreses, considera aquests avantatges:

Augmenten el trànsit cap al teu lloc web
Faciliten l’ accés a informació oficial, evitant rumors i filtracions
Generen nous canals de connexió
Milloren el coneixement de la marca entre nous consumidors
Possibiliten la comunicació directa amb els clients
Permeten optimitzar temps i millorar l’experiència dels internautes
Ajuden al creixement de les vendes

Comptar amb un gestor de xarxes socials, que s’encarregui de portar endavant aquesta part fonamental de la teva emprenedoria o empresa, és una de les solucions més eficients per les quals es pot optar.

Com escollir una xarxa social per a la teva firma?

Si estàs pensant a provar amb xarxes socials corporatives, doneu-vos donar-te alguns consells que podrien aplanar-te una mica el camí, relacionats amb l’elecció de la plataforma que millor pot ajustar-se al que estàs necessitant. En efecte, el primer pas per gestionar xarxes socials és estudiar en quina d’elles hauries de tenir presència, i quines no t’aportaran massa.

Has de repassar els pros i contres de les xarxes socials, comprenent la forma en què funcionen, si es tracta del servei predilecte dels teus clients més freqüents, de quina manera s’hi pot publicitar, etc. Les característiques de les xarxes socials també varien amb el temps, i això abona a la teoria que és millor contractar un professional que pugui dedicar-s’hi.

Has examinat els avantatges i inconvenients de les xarxes socials que t’interessen i també del públic al qual apuntes? Llavors és moment de fixar-te també de quina manera es mou la teva competència, una de les tasques principals d’un expert en xarxes socials.

Un treball coordinat entre el propietari o responsable d’ un emprenedoria o empresa i l’ especialista en anàlisi de xarxes socials és el primer pas per al desenvolupament d’ una logística que permeti el manteniment de les publicacions, la resposta d’ acord amb les consultes dels clients, etc.

Així que, si realment estàs interessat a començar a conèixer el món de les xarxes socials i les moltes possibilitats que aquestes poden oferir per millorar les vendes i la visibilitat de la teva empresa, només has de contactar amb nosaltres i t’ajudarem en el que necessitis.