Disseny gràfic i web

Diferències entre disseny gràfic i disseny web

És normal, en persones que no treballen habitualment amb aquesta classe de professionals o que només estan donant els seus primers passos amb un projecte personal, confondre el disseny gràfic i el disseny web, dues de les solucions visuals més importants que existeixen per a les seves necessitats d’expansió.

Disseny gràfic

Si parlem del treball d’un dissenyador gràfic, llavors ens referim a tot aquell que ha estat creat amb finalitats posteriors d’impressió. El disseny gràfic se serveix, a parts iguals, de la tecnologia i l’ art per tal de transmetre una idea. Però l’arribada dels ordinadors i dispositius mòbils l’ha obligat a actualitzar-se i produir certes derivacions que ja veurem.

On trobem dissenyadors gràfics mostrant el que saben? En moltíssims llocs, però per esmentar alguns podem aturar-nos en els anuncis de premsa o per a xarxes socials, en logotips, en llibres, en revistes. Fins i tot el disseny publicitari és una branca molt estesa ara.

Una cosa similar passa amb la tipografia, una de les tendències del disseny gràfic el 2019 que més espai ha guanyat, en virtut de les noves preferències d’ubicació de les paraules, dimensions de les lletres, com de les seves formes i colors. El dibuix gràfic és un altre bon exemple d’aquestes feines.

La finalitat última que persegueixen els encàrrecs que es realitzen a aquestes persones, independents o que formen part d’ un estudi de disseny gràfic, és poder portar un missatge. Normalment això succeeix entre una firma i el públic, que respondrà en virtut de les seves sensacions i coneixements, a aquest enunciat pautat.

Un dissenyador gràfic de Barcelona o qualsevol altra de les ciutats d’Espanya o del planeta, s’exerceix en certa manera com un expert multifacètic, que ha de tenir nocions de màrqueting, de fotografia i també d’il·lustració a causa de l’alta competitivitat del sector. Acumular aquests sabers, i poder combinar-los en pos d’optimitzar la comunicació amb el potencial consumidor o client, és essencial per a la seva tasca.

Disseny web

D’altra banda, el disseny pagines web consisteix, com el seu nom indica, en la generació d’un lloc o aplicació web. És freqüent que aquests especialistes treballin per a grans empreses, llançant o optimitzant el disseny de pàgines web. Per tant, podríem dir que sorgeix des del disseny gràfic online fins a prendre vol propi, però sense prescindir del seu punt d’origen.

L’encarregat d’un disseny web WordPress o de qualsevol altra plataforma semblant, porta endavant una representació gràfica de continguts, entre ells imatges evidentment, que després seran mostrades a Internet, ja no només en ordinadors sinó també en mòbils i tauletes. El disseny web professional consta, per tant, de llenguatges de programació específics com HTML, PHP, etc.

L’experiència de l’usuari aquí juga un rol molt important, ja que és molt més directa la comunicació amb l’internauta, i això desvetlla tant els punts forts com les flaqueses del disseny. Per exemple, un disseny web responsive, que pugui adaptar-se a les petites pantalles dels mòbils i tablets, és gairebé una exigència a la qual s’ha d’adaptar el disseny d’interfícies web.

La importància del disseny gràfic en el disseny web

Es relacionen aquests tipus de treball? Per suposat. De fet podríem dir que el disseny gràfic és de vital rellevància perquè un disseny web assoleixi les metes conjuntes proposades amb el client. Posem aquest exemple: molts consumidors compren un vi per la seva etiqueta o un llibre per la seva portada. De la mateixa manera, confien en un lloc o no, d’acord amb l’aspecte que té.

Per aquest motiu és essencial comptar amb el suport d’una agència web, i és que no n’hi ha prou amb tenir nocions generals sobre els codis amb què es construeixen les pàgines a Internet, sinó també comprendre com pensa l’usuari. Aquestes persones han estat específicament formades per traslladar els dissenys gràfics al disseny de pàgines web.

Això es nota en diversos paràmetres de cada portal:

  • La quantitat i qualitat d’ informació de l’ Inici i cada secció del lloc.
  • La freqüència en les actualitzacions.
  • L’intuïtiu que resulti en navegar.
  • El temps de càrrega de cada pàgina.
  • Els errors, entenent per ells faltes d’ ortografia, enllaços trencats, etc.

Si ens detenim en aquests factors, podem notar que hi ha massa raons per les quals l’internauta pot sentir-se decebut sobre el funcionament d’una web per bonica que sigui.

Les empreses de disseny gràfic són un acompanyament segur que optimitzarà la disposició dels elements en el lloc, les tipografies seleccionades, la facilitat de lectura dels continguts, la velocitat amb què carrega cada contingut i més.

Els equips multidisciplinaris es consideren avui la millor alternativa per a la creació i desenvolupament de pàgines d’ Internet, ja que permeten centrar-se en el que el client busca, tant des del punt de vista estètic com del d’ experiència d’ ús, reduint pressupostos i temps d’ execució.

Conclusió

Fets els aclariments anteriors, no queden dubtes que les confusions que esmentàvem al principi es produeixen, en bona part, pels aspectes compartits d’ aquestes dues disciplines.

Una empresa de disseny gràfic, com una empresa disseny web, han de tenir la tenacitat suficient per escollir cada format, color i imatge en pos del missatge que pretén transmetre el seu client.

Experts a conèixer les necessitats i gustos d’un públic específic, aquests dissenyadors poden ser l’esglaó definitiu per a l’èxit de la teva emprenedoria, ja que són els únics capaços d’abordar un estil de comunicació que té la seva part tècnica, però després del qual també subjauen les pròpies particularitats de la teva firma, i les recerques que persegueixes.

D’acord amb l’àrea de negoci en la qual vulguis desenvolupar-te, hauràs de decidir-te per un dissenyador gràfic o empreses de disseny web, fins i tot en molts casos requerint d’aquests serveis de forma conjunta. Davant d’aquesta urgència, la sortida més eficient i econòmica pot ser contractar una companyia d’assessorament que compti amb aquests professionals al seu planter.

Des de Crearts, podem oferir-te qualsevol tipus de servei relacionat amb aquests 2 camps i multitud de solucions personalitzades per a la teva empresa en les quals englobem tècniques de màrqueting convencional i de màrqueting digital per donar a conèixer el teu negoci tant en el teu entorn com en Internet.